Rádi mlsáte? Rádi zkoušíte něco nového? Znáte pekanové ořechy? V dnešní době jsou poměrně dostupné a díky tomu se dostávají do širšího podvědomí všech uživatelů.
Pekanové ořechy https://www.nakliceno.cz/pekanove-orechy/ svým tvarem často připomínají lidský mozek. Velice často se přirovnávají k našim českým vlašákům, tedy k vlašskému typu z našich končin. Svým složením jsou ale jiné než jejich české příbuzné. A to zejména z hlediska nenasycených mastných kyselin. Najdete v nich několikrát více mono nenasycených kyselin. Díky tomu nejsou tolik náchylné na žluknutí, tomuto jevu se říká, že jsou metabolicky neutrální, a to právě díky svému složení.
- Každý typ má své specifické složení
- Každý produkt má své specifické složení. Právě tyto připomínající náš vlašák jsou velice kalorické. Obsahují kolem 72 procent tuku. Ve složení najdete ještě proteiny a sacharidy.
Nejlepší je kombinace s dalšími druhy
Pokud nevíte, co s nimi, pak je můžete přidávat k ostatním oříškům, které pojídáte. Tyto konzumujte raději v menším množství. Stačí jeden nebo dva a mističku plnou dalších druhů a můžete zdravě zobat, přidat si je do jogurtu, müsli, nebo vytvořit jiný báječný pokrm.
- Zdroj vitamínů
Nesmíme zapomínat ani na jejich obsah vitamínů. Obsahují kromě zdravých tuků také hodně vitamínů, antioxidantů, enzymů a minerálů. Zmínit můžeme vitamín E, vitamíny B, vápník, hořčík, zinek, železo, selen, měď, mangan, draslík nebo fosfor.
Jsou také zdrojem vlákniny. Právě vlákninu v posledních letech nějak z jídelníčku vynecháváme, a proto bychom to měli napravit. Zdravé mlsání je tedy velice žádoucí z hlediska našeho samotného zdraví. Nedostatek vlákniny totiž může způsobit zdravotní problémy. V dnešní době, kdy je všechno akorát sladké, mozky nám oblbují tím, že do všeho dávají rafinovaný cuk nebo je vše z bílé mouky, člověk, aby pohledal něco zdravého z přírody. Přitom jsou obchody plné všelijakých produktů, takže je z čeho vybírat. Každý si tedy může vybrat svou vlastní cestu. Rozhodně na to má vliv i to, co jíte.
- Jak se dají použít?
Pekanové ořechy můžete jíst na sladko, ale i na slano. Můžete si z nich udělat pikantní pochoutku nebo je přidat do pomazánky. Ve fantazii se meze nekladou. Vhodné do sladkých moučníků, dezertů, zákusků, ale i do müsli, koktejlů, koláčů, dokonce i salátů a podobně.