Stále více lidí se doma věnuje klíčení semínek. Jedná se o trend posledních let, který jen tak neodezní, ba naopak stále sílí. Vždyť konzumace mladých výhonků rostlin má pro člověka mnoho výhod, především pro jeho zdraví.
Mladé výhonky rostlin jsou nabité těmi nejcennějšími látkami pro naše zdraví – najdete v nich jak vitamíny, tak i enzymy a stopové prvky, a samozřejmě i mnoho jiných látek důležitých pro zdraví člověka. Navíc naopak neobsahují žádné škodliviny. Jsou skvěle stravitelné, a můžete si je vypěstovat sami doma, a to bez námahy. A právě tyto vlastnosti z nich dělají ideální součást jídelníčku, která zpestří i vaši kuchyni.
Zapojte je do teplé i studené kuchyně
Můžete je konzumovat v mnoha podobách – jako součást jídel studené i teplé kuchyně anebo jen tak v syrovém stavu. Potěší jak zastánce rychlého stravování, kteří nechtějí trávit svůj život u plotny, tak i ty, kteří jsou v kuchyni kreativní a pobývají zde naopak velice rádi. Klíčky můžete přimíchat do polévek, do salátů, do pomazánek, do těstovin, udělat z nich přílohu anebo klidně i hlavní chod.
Očarují vaše smysly
A počítejte s tím, že se vám jen tak neomrzí. To je dáno především tím, že semínek na klíčení je na trhu celá řada, můžete jich ke klíčení využít desítky, a je jasné, že různé druhy rostlin vám nabízí různé chutě, ale potěší i jiné vaše smysly – mohou být křehké, křupavé, šťavnaté, a také voňavé, malé i velké a zajímavě barevné. Je tedy radost s nimi experimentovat. Jistě si mezi nimi brzy najdete své oblíbené, které budete v kuchyni rádi využívat. Již teď se velké popularitě těší klíčky sóji, mungo fazolí anebo řeřichy. Nicméně to je jen začátek pestré palety barev a chutí.
Navíc, klíčení semínek nahrává i snadný postup klíčení, ke kterému budete mimo semen potřebovat už jen vhodnou nádobu a vodu. Takže je to zároveň i velice levná kratochvíle.