Mladé výhonky rostlin jsou nabité těmi nejcennějšími látkami pro naše zdraví – najdete v nich jak vitamíny, tak i enzymy a stopové prvky, a samozřejmě i mnoho jiných látek důležitých pro zdraví člověka. Navíc naopak neobsahují žádné škodliviny. Jsou skvěle stravitelné, a můžete si je vypěstovat sami doma, a to bez námahy. A právě tyto vlastnosti z nich dělají ideální součást jídelníčku, která zpestří i vaši kuchyni.
Zapojte je do teplé i studené kuchyně
Můžete je konzumovat v mnoha podobách – jako součást jídel studené i teplé kuchyně anebo jen tak v syrovém stavu. Potěší jak zastánce rychlého stravování, kteří nechtějí trávit svůj život u plotny, tak i ty, kteří jsou v kuchyni kreativní a pobývají zde naopak velice rádi. Klíčky můžete přimíchat do polévek, do salátů, do pomazánek, do těstovin, udělat z nich přílohu anebo klidně i hlavní chod.
Očarují vaše smysly
A počítejte s tím, že se vám jen tak neomrzí. To je dáno především tím, že semínek na klíčení je na trhu celá řada, můžete jich ke klíčení využít desítky, a je jasné, že různé druhy rostlin vám nabízí různé chutě, ale potěší i jiné vaše smysly – mohou být křehké, křupavé, šťavnaté, a také voňavé, malé i velké a zajímavě barevné. Je tedy radost s nimi experimentovat. Jistě si mezi nimi brzy najdete své oblíbené, které budete v kuchyni rádi využívat. Již teď se velké popularitě těší klíčky sóji, mungo fazolí anebo řeřichy. Nicméně to je jen začátek pestré palety barev a chutí.
Navíc, klíčení semínek nahrává i snadný postup klíčení, ke kterému budete mimo semen potřebovat už jen vhodnou nádobu a vodu. Takže je to zároveň i velice levná kratochvíle.